BY: Andra Diaconu - psihoterapeut
Tulburãrii de personalitate Borderline i s-a acordat o atenţie deosebitã, fiind astfel cea mai studiatã tulburare de personalitare şi scriindu-se despre aceasta cele mai multe articole şi cãrţi. Prevalenţa în rândul populaţiei este estimatã între 6% şi 20% în ceea ce priveşte pacienţii internaţi şi de 10% raportat la pacienţii în regim ambulator. În plus, s-a observat cã aceastã tulburare de personalitate apare mai frecvent în rândul femeilor decât în cel al bãrbaţilor. Importanţa crescutã i-a fost datã de gravitatea simptomelor. Statisticile aratã cã 7 din 10 persoane diagnosticate prezintã un trecut cu cel puţin o tentativã de suicid.
Tulburarea de personalitate Borderline este caracterizatã de un pattern de instabilitate puternicã în ceea ce priveşte relaţiile interpersonale, care apare devreme în perioada adultã. Astfel, persoana în cauzã trece foarte repede şi foarte uşor de la o extremã emoţionalã la alta, iubind cu toatã fiinţa şi idealizând pe cineva apropiat, urmând apoi sã simtã urã şi devalorizare totalã faţã de acelaşi individ. De asemenea, persoana care suferã de aceastã tulburare de personalitate este îngrozitã de posibilitatea de a fi abandonatã şi face deseori eforturi disperate pentru a evita acest lucru. Frecvent recurge chiar la ameninţãri legate de suicid sau la comportamente de automutilare (tãieturi, arsuri cu ţigara etc.)
Dispoziţia afectivã este de obicei fluctuantã, alternând între extreme. Astfel, persoana în cauzã trece foarte repede de la o stare emoţionalã pozitivã la furie, tristeţe profundã sau anxietate.
Imaginea de sine este una schimbãtoare: uneori se vãd într-o anumitã manierã, urmând ca într-o perioadã relativ scurtã sã aibã o concepţie total diferitã legatã de propria persoanã. În plus, apare deseori sentimentul de vid, de gol interior pe plan emoţional, pe care nu îl pot înlãtura.
Persoanele care suferã de tulburarea de personalitate Borderline trãiesc numeroase momente de furie intensã, declanşate uneori de evenimente mãrunte sau lipsite de importanţã. Fiind vorba de o intensitate foarte puternicã, se pot confrunta cu dificultãţi în a controla emoţia sau manifestarea comportamentalã a acesteia. Astfel este posibil sã recurgã la reacţii violente, sã arunce sau sã strice lucruri, sã îşi loveascã interlocutorul etc.
O altã caracteristicã a tulburãrii de personalitate Borderline o reprezintã impulsivitatea manifestatã în diverse comportamente ce pot face rãu persoanei care le adoptã: abuz de substanţe, cumpãrãturi excesive, mâncat compulsiv, condus imprudent etc.
În plus, aceste persoane prezintã o tendinţã mai puternicã spre paranoia în comparaţie cu restul populaţiei nonclinice. Deseori sunt sceptice în legãturã cu ceilalţi şi manifestã un nivel crescut de neîncredere în relaţiile interpersonale.
În unele cazuri pot apãrea şi comorbiditãţi. Tulburãrile cel mai frecvent întâlnite asociate cu acest tip de personalitate sunt depresia, anxietatea, stresul post-traumatic şi tulburãrile alimentare.
Dimensiunile problemelor emoţionale diferã considerabil de la caz la caz. În consecinţã, nu toate persoanele diagnosticate cu aceastã tulburare se vor regãsi în toate caracteristicile prezentate mai sus.