09 Dec 2018

BY: Andra Diaconu - psihoterapeut

 Întrebãrile socratice s-au dovedit cu adevãrat benefice în cazul persoanelor care suferã din cauza depresiei. Acestea sunt folosite în cadrul şedinţelor terapeutice cognitiv-comportamentale şi au rolul de a testa gândurile problematice ale pacienţilor. Din cauza depresiei, sunt blocaţi într-o perspectivã negativã asupra propriei persoane, dar şi asupra lumii. Întrebãrile socratice îi ajutã sã îşi schimbe aceastã viziune, cu una mai acuratã şi mai realistã.

    Abordãrile precum „de ce eşti trist când nu ai nici un motiv?” sau „sunt oameni care au probleme mai grave” nu ajutã. Din contrã, ele pot face mai mult rãu, accentuând sentimentele de vinã, tristeţe, neputinţã şi lipsã de valoare. Întrebãrile socratice s-au dovedit benefice în reducerea simptomatologiei depresive şi în menţinerea stãrii de bine, chiar şi dupã încheiera şedinţelor de psihoterapie. Acest lucru se datoreazã faptului cã pacienţii învaţã sã foloseascã restructurarea cognitivã, punându-şi sub semnul întrebãrii gândurile negative pe care le au.

    În cazul unei persoane care considerã o relaţie încheiatã ca fiind un eşec personal, un exemplu de întrebãri socratice ar putea fi:

    „Toţi cei care ies dintr-o relaţie au un eşec personal?”

    „Ştii vreo persoanã care a trecut printr-o despãrţire, dar asta nu a fost un eşec pentru ea?”

    „De ce crezi cã o despãrţire este un eşec pe care îl ai?”

    „Ce dovezi ai cã o relaţie încheiatã înseamnã cã e ceva în neregulã cu tine şi tu eşti un eşec?”

    „Existã o persoanã pe care o admiri? Ea a trecut prin despãrţiri?”

    „Ce dovezi ai cã una sau mai multe relaţii încheiate înseamnã cã şi urmãtoarea va fi la fel? Persoanele care se bucurã de o relaţie fericitã, de lungã duratã, nu au trecut prin despãrţiri înainte de a-şi cunoaşte actualul partener?”

    Acesta este un exemplu simplist, însã în cadrul şedinţelor de psihoterapie tehnica întrebãrilor socratice este folositã într-o manierã mai amplã, pe parcursul a mai multor întâlniri. Un specialist este cel mai în mãsurã sã ofere sprijin în lupta cu depresia. A cere ajutor atunci când trecem prin momente dificile este un prim pas spre a atinge starea de bine şi echilibru pe care ne-o dorim.

Call Now ButtonContactează-ne!