BY: Andra Diaconu - psihoterapeut
Suportul social este deosebit de benefic, reducând nivelul depresiei, al anxietãţii şi al stresului resimţit. Sentimentele de fericire şi entuziasm sunt deseori contagioase. Asta înseamnã cã, deşi nu suntem în cea mai bunã dispoziţie, petrecând timp lângã o persoanã care îşi exprimã emoţiile pozitive, vom lua involuntar din starea acesteia, iar emoţiile noastre vor suferi o schimbare pozitivã.
Dar care sunt efectele atunci când avem prieteni care suferã din cauza depresiei? Ar putea starea lor emoţionalã sã ne influenţeze în mod negativ? Pentru a rãspunde la aceste întrebãri, cercetãtorii au studiat un eşantion semnificativ de adolescenţi. Au fost interesaţi de felul în care emoţiile devin contagioase în cadrul unei reţele sociale. Tinerii au fost evaluaţi în funcţie de starea emoţionalã, fiind împãrţiţi în douã categorii: cei cu simptome depresive şi cei cu o dispoziţie bunã.
Concluzia la care au ajuns a fost cã, deşi emoţiile pozitive sunt contagioase, depresia nu este. Adolescenţii care aveau o dispoziţie negativã nu i-au influenţat pe cei din jur. Însã cei cu un nivel mai înalt de fericire au adus îmbunãtãţiri emoţionale celor cu simptome depresive. A avea un grup de prieteni îi ajutã pe tineri sã depãşeascã depresia sau chiar sã o evite, dacã aceasta nu s-a instalat.
Aşadar, încurajarea creãrii unei reţele sociale cât mai mari şi mai variate în rândul adolescenţilor reduce riscul de a dezvolta depresie şi are un efect benefic în lupta cu aceastã tulburare emoţionalã.