08 Mar 2019

BY: Andra Diaconu - psihoterapeut

 Depresia este caracterizată de o stare de tristeţe profundă, resimţită în fiecare zi, pentru o perioadă mai lungă de 2 săptămâni. Dispoziţia depresivă este însoţită de pierderea interesului faţă de hobby-uri sau de activităţile considerate anterior plăcute. Astfel, persoana în cauză nu mai simte nici o plăcere şi nu mai reuşeşte să se bucure de nimic, simţindu-se fără „chef de viaţă”.

    Este prezent şi un sentiment de inutilitate, marcat de aprecieri negative asupra propriei persoane. Deseori apare şi autoînvinovăţirea, propriile defecte şi greşeli fiind văzute mult mai mari şi mai importante decât sunt ele în realitate. Sentimentul de vină poate să fie şi în legătură cu starea depresivă în care se află individul, precum şi cu incapacitatea sa de a o depăşi, sau de a „trece peste”.

    Un alt simptom al depresiei este schimbarea semnificativă a apetitului: fie pofta de mâncare scade foarte mult, aducând după sine şi pierderea în greutate, fie apetitul creşte brusc, apărând tendinţa de a mânca excesiv.

    Depresia este caracterizată şi de tulburări ale somnului. Cel mai adesea acestea se manifestă sub forma insomniei, dar uneori poate apărea somnolenţa şi tendinţa de a dormi în exces, chiar şi în timpul zilei.

    Persoana care suferă de depresie este fie agitată, mişcându-se de colo – colo, negăsindu-şi locul, fie, din contră, foarte lentă în vorbire, în gândire sau în mişcări.

    Energia scăzută şi oboseala nefondată sunt alte simptome ale depresiei. Astfel, deseori chiar şi cele mai banale comportamente pot fi percepute ce fiind dificile şi epuizante.

    Multe dintre persoanele care se confruntă cu depresia acuză probleme de memorie şi incapacitatea de a se concentra la locul de muncă sau în viaţa de zi cu zi.

    De asemenea, pot apărea idei legate de moarte şi gândul la suicid. Persoanele care suferă de depresie pot ajunge la concluzia că nu mai au pentru ce trăi, că totul e fără rost şi fără sens şi că nu îi mai aşteaptă nimic bun în viitor. Un alt gând chinuitor este acela că sunt o povară pentru cei din jur, iar aceştia ar duce-o mai bine fără persoana în cauză.

Call Now ButtonContactează-ne!