10 Apr 2019

BY: Andra Diaconu - psihoterapeut

  Cu toţii ne temem să nu fim puşi în ipostaze dificile, neplăcute şi să nu părem penibili în situaţii sociale. Cu toţii am simţit jenă sau timiditate la un anumit moment dat, în viaţă. Cu toate acestea, anxietatea socială este mai mult decât o simplă teamă sau jenă.

    Caracteristica esenţială a anxietăţii sociale este o frică puternică, persistentă şi nejustificată, care apare în contextele sociale, precum vorbitul în public, prezentarea unui proiect, interacţiunea cu persoane noi, nefamiliare, mâncatul în public etc. Astfel, cei ce se confruntă cu anxietatea socială evită sau îndură foarte greu situaţiile în care sunt expuşi unor persoane necunoscute, simţindu-se jenaţi, incomodaţi şi ne-la-locul lor.

    Principalele gânduri ale persoanelor cu anxietate socială vizează evaluarea celorlalţi. Se tem astfel să nu fie consideraţi ridicoli, stupizi sau penibili. De cele mai multe ori evită să vorbească în public, deoarece le e teamă ca ceilalţi să nu observe că au emoţii, că le tremură vocea sau mâinile, că se bâlbâie sau sunt incoerenţi în ceea ce spun.

    Alte simptome care însoţesc anxietatea socială sunt palpitaţiile, transpiraţia, tensiunea musculară, congestia feţei şi disconfortul gastrointestinal.

Call Now ButtonContactează-ne!