10 Jan 2019

BY: Andra Diaconu - psihoterapeut

Anxietatea socialã poate fi paralizantã, iar orice contact cu ceilalţi poate pãrea un obstacol imposibil de trecut. Rezultatele unui studiu recent aratã cã cei cu fobie socialã sunt foarte sensibili la starea mentalã a altor persoane, fiind capabili sã o identifice într-o manierã mai acuratã decât alţii. Aceste concluzii susţin ipoteza conform cãreia un nivel înalt al anxietãţii sociale este asociat cu tendinţe puternice de empatie cognitivã.

    Abilitatea de a percepe emoţiile celorlalţi poate fi atât de compleşitoare, încât sã inducã fobia socialã pentru o persoanã empaticã. A fi empatic înseamnã a simţi ceea ce simt ceilalţi pe plan emoţional. Cercetãtorii au corelat anxietatea socialã şi empatia cu nivelul de înţelegere al stãrii mentale pe care ceilalţi o au. Aşadar, aceste persoane nu doar percep ce simt cei din jur, dar pot privi lucrurile prin perspectiva lor, înţelegând starea mentalã care i-a determinat sã ia anumite decizii.

    În concluzie, dacã ai anumite simptome ale fobiei sociale, este posibil ca acest lucru sã se datoreze faptului cã esti o persoanã foarte sensibilã, cãreia îi este uşor sã se conecteze cu ceilalţi. Este important sã ştii cã nu e nimic în neregulã cu tine şi nu eşti defect. Dar dacã vrei sã înveţi sã faci faţã mai bine stãrilor emoţionale pe care le ai în prezenţa celorlalţi, precum şi modalitãţi eficiente de a-ţi gestiona empatia, astfel încât aceasta sã nu te afecteze, terapia cognitiv-comportamentalã este deosebit de utilã.

Call Now ButtonContactează-ne!