grup suport 14 Dec 2019

BY: Andra Diaconu - psihoterapeut

     Cu toţii trecem la un moment dat în viaţă printr-o perioadă dificilă, din care nu ştim cum să ieşim. În astfel de momente grele, tuturor ne prinde bine un mic ajutor, cineva care să ne asculte şi să ne ajute să găsim puterea şi strategiile adecvate să mergem mai departe.

    Lipsa unei informări adecvate şi stereotipurile existente duc la o oarecare reticenţă atunci când vine vorba de psihoterapeut: „De ce să merg la psiholog, doar nu sunt nebun?” „Cu ce mă poate ajuta un străin , dacă eu singur nu îmi pot rezolva problemele?” „Mai bine discut cu un prieten sau cu cineva apropiat, care mă cunoaşte, decât cu un psiholog, care nu ştie nimic despre mine.”

    Aceste reticenţe apar din confuzia care se face între psiholog şi psihiatru. Psihiatrul este în primul rând un medic, care se ocupă de cazurile foarte grave (schizofrenie, demenţă etc.). De asemnea, el poate să prescrie medicamente pacienţilor săi. Psihologul, pe de altă parte, se ocupă în general cu cazuri mai puţin severe şi nu prescrie medicamente. Specializat într-un anumit tip de psihoterapie (psihanalitică, umanist-experienţială, cognitiv-comportamentală), psihologul consiliază, optimizează şi ajută la dezvoltarea anumitor abilităţi ale persoanei în cauză şi o învaţă strategii de a diminua factorii psihologici implicaţi în psihopatologie.

    Diferenţa dintre un psihoterapeut şi un prieten constă în studiile de specialitate ale primului. Un prieten te ascultă şi încearcă să te ajute cum ştie el mai bine, în funcţie de experienţa de viaţă pe care o are. Un psihoterapeut te poate ajuta să înţelegi de ce ai anumite probleme, cum au apărut, care sunt factorii de menţinere a problemei respective, de ce ai anumite gânduri şi cum felul în care gâdeşti îţi influenţează comportamentele şi calitatea vieţii. În plus, te ajută să găseşti strategii mai eficiente de a face faţă atât evenimentelor negative din prezent, dar şi celor care vor apărea în viitor.

    Deoarece problemele nu se rezolvă de la sine, este bine să apelăm la un ajutor specializat. Deşi nu în toate situaţiile se va ajunge la cazuri extreme, a apela la  un psihoterapeut poate însemna diferenţa dintre a duce un bagaj greu, de unul singur, sau a învăţa cum să îi scazi din greutate.

Call Now ButtonContactează-ne!