BY: Andra Diaconu - psihoterapeut
Psihoterapia cognitiv-comportamentalã este o formã de intervenţie structuratã şi foarte eficientã. Aceasta se bazeazã pe identificarea stilurilor de gândire disfuncţionalã a persoanei care suferã de depresie, precum şi pe identificarea comportamentelor negative care întreţin aceastã tulburare emoţionalã. Urmãtorul pas îl constituie schimbarea gândirii dezadaptative legatã de propria persoanã, de ceilalţi şi de viitor, diminuarea autocriticii, diminuarea comportamentelor pasive şi înlocuirea lor cu activitãţi plãcute, care sã creeze emoţii pozitive.
În cadrul terapiei, persoana care suferã din cauza depresiei dezvoltã abilitãţi mai bune de rezolvare de probleme şi diminuare a conflictelor interpersonale, deprinde modalitãţi mai eficiente de diminuare a stresului, învaţã abilitãţi mai bune de a face faţã evenimentelor negative şi exerseazã un stil de gândire mai adaptativ şi mai realist, care sã nu îi genereze şi sã nu îi întreţinã emoţiile negative.
Studiile aratã cã terapia cognitiv-comportamentalã este la fel de eficientã ca şi terapia medicamentoasã, dar beneficiile se menţin mai mult timp dupã încheierea tratamentului.