Ce este
Acest tip de terapie se adreseazã unui grup prestabilit, format din persoane care au în comun o anumitã psihopatologie: depresie, anxietate socialã, atacuri de panicã etc. Dacã ai reticenţe în a vorbi despre problemele tale personale în faţa altora, este important sã ştii cã nu e nimic anormal: multe persoane au aceeaşi grijã. Beneficiul terapiei de grup constã în crearea unui mediu sigur, în care beneficiarul învaţã cã nu este singur în lupta pe care o duce cu emoţiile negative. De asemenea, suportul social, feedbackul pozitiv şi încurajãrile primite din partea celorlalţi participanţi contribuie la creşterea motivaţiei şi ajutã la atingerea obiectivelor propuse în cadrul fiecãrei şedinţe. Grupul devine o resursã deosebit de valoroasã de înţelegere, acceptare necondiţionatã şi suport emoţional. Diversitatea este un factor esenţial în dezvoltarea individualã. Pentru cã fiecare persoanã este diferitã, are propriile experienţe şi abordãri, feedback-ul celorlalţi particianţi îţi poate oferi noi perspective în rezolvarea situaţiilor problematice pe care le întâlneşti. De asemenea, felul în care ceilalţi rãspund la provocãri similare cu ale tale, îţi poate oferi idei noi de abordare. Sã ştii cã nu eşti singur în lupta pe care o duci şi sã fii acceptat chiar şi în momentele în care nu eşti la potenţial maxim sunt unele dintre cele mai importante beneficii ale terapiei de grup.
Când ai nevoie
– Dacã suferi din cauza unei imagini de sine negative
– Dacã nu ai încredere în forţele proprii
– Dacã te simţi nemotivat
– Dacã simţi cã eşti singura persoanã care se confruntã cu dificultãţi emoţionale
– Dacã simţi cã nu primeşti suportul social şi înţelegerea de care ai nevoie din partea celorlaţi
– Dacã simţi cã nu ştii cine eşti sau dacã vrei sã te cunoşti mai bine
– Dacã suferi din cauza depresiei, a anxietãţii sau altei tulburãri emoţionale
Cu ce te poate ajuta
– Acceptare necondiţionatã
– Primirea suportului emoţional de care ai nevoie, bazat pe empatie şi înţelegere
– Posibilitatea de a te exprima deschis, de a-ţi expune gândurile şi emoţiile, fãrã a fi judecat
– Descoperirea faptului cã nu eşti singura persoanã care se confruntã cu dificultãţile pe care tu le-ai întâlnit
– Conştientizarea faptului cã nu e ceva în neregulã cu tine; şi alte persoane întâlnesc obstacole similare şi se simt la fel ca şi tine
– Apartenenţa la un grup social
– Oferirea de ajutor altor persoane care se confruntã cu aceleaşi dificultãţi ca şi tine
– Îmbunãtãţirea imaginii de sine
– Creşterea încrederii în forţele proprii
– Dobândirea unor abilitãţi pe care le exersezi în cadrul grupului
– Generalizarea abilitãţilor dobândite şi aplicarea lor în afara grupului
– Creşterea motivaţiei de schimbare
Cum se desfãşoarã
Înainte de prima întâlnire de grup, va fi o şedinţã individualã, al cãrei scop este cunoaşterea terapeutului. De asemenea, tot atunci se va realiza o evaluare completã a simptomelor care te deranjeazã. Prima şedinţã de grup are rolul de a cunoaşte ceilalţi participanţi. Fiecare va povesti despre sine atât cât se simte confortabil. Se vor stabili regulile grupului, precum şi obiectivele, atât cele individuale, cât şi cele de grup. De asemenea, se vor stabili de comun acord exerciţii pe care le veţi practica de la o şedinţã la alta. În cadrul întâlnirilor se asigurã confidenţialitatea.