Ce este
Acest tip de terapie presupune exprimarea spontanã, liberã şi autenticã, prin intermediul artei, precum şi reflectarea asupra propiilor nevoi, valori şi emoţii, în prezenţa terapeutului, într-un mediu securizant. Scopul terapeutic constã în generarea unei schimbãri pozitive, care sã ducã la o creştere a calitãţii vieţii pacientului, precum şi la o mai bunã cunoaştere a propiei persoane. În ultimii ani, acest tip de terapie este tot mai popular în rândul specialiştilor în neuroştiinţe, terapie cognitiv-comportamentalã, asistenţã socialã etc.
În terapia prin artã nu existã o modalitate corectã sau greşitã de exprimare. Nu trebuie sã ai nici un fel de abilitãţi practice sau cunoştinţe în domeniul artei. Tot ce trebuie sã faci este sa te exprimi liber, fãrã sã (te) judeci, fãrã sã (te) cenzurezi şi fãrã sã pui vreun moment accentul pe rezultat sau performanţã.
Indiferent de vârsta pe care o ai, dacã simţi cã este prea dificil, prea complicat sau prea dureros sã exprimi în cuvinte perioada dificilã prin care treci, atunci poate prin desen, picturã, sculpturã, colorare sau alte metode de artã vizualã vei putea depãşi mai uşor obstacolele întâlnite.
Când ai nevoie
Dacã tu sau copilul tãu vã confruntaţi cu:
– Dificultãţi de comunicare
– Stimã de sine scãzutã
– Tulburãri de limbaj
– Timiditate sau anxietate socialã
– Tulburãri din spectrul autist
– Sentiment de inadecvare
– Depresie sau tristeţe profundã
– Singurãtate
– Probleme de comunicare cu ceilalţi
– Dificultãţi în interacţiunile sociale
– Dificultãţi în gestionarea emoţiilor
– Anxietate
– Stres
– Traversarea unei perioade dificile: doliu, divorţ sau separare
– Traumã
– Pierderea interesului faţã de sine, faţã de ceilalţi şi / sau faţã de viaţã
– Dependenţe
– Tulburãri alimentare
– Demenţã
– Alzheimer
– Afecţiuni fizice medicale: cancer, leziuni cerebrale, parezã etc.
– Dificultãţi de învãţare
Cu ce te poate ajuta
– Exprimarea emoţiilor
– Înţelegerea şi acceptarea propriei persoane
– Creşterea stimei de sine
– Învãţarea unor tehnici eficiente de a gestiona emoţiile negative
– Rezolvarea conflictelor
– Îmbunãtãţirea abilitãţilor de comunicare
– Reducerea dificultãţilor de învãţare
– Îmbunãtãţirea relaţiilor sociale
– Reducerea simptomelor depresiei
– Diminuarea stresului
– Depãşirea numitor blocaje
– Reducerea simptomelor de anxietate
– Dezvoltarea spontaneitãţii
– Dezvoltarea creativitãţii
– Dezvoltarea atenţiei
– Dezvoltarea memoriei
– Dezvoltarea autocontrolului
– Dezvoltarea funcţiilor senzoriale
– Dezvoltarea motricitãţii
– Dezvoltarea coordonãrii ochi-mânã
Cum se desfãşoarã
Deşi practicarea artei se poate face în orice context, chiar şi în confortul propriei locuinţe, terapia prin artã se realizeazã numai într-un cabinet specializat, în prezenţa unui terapeut. Rolul acestuia este de a oferi un cadru sigur şi de a încuraja exprimarea în diverse forme, pentru îmbunãtãţirea stãrii mentale şi emoţionale, prin atingerea obiectivelor propuse în planul de intervenţie.
Terapia prin artã se poate desfãşura individual sau în cadrul unor grupuri, iar durata unei şedinţe variazã între 50 şi 100 de minute, în funcţie de scopul stabilit, obiectivele propuse, activitãţile desfãşurate, precum şi de numãrul participanţilor. Metodele folosite cuprind desene, picturi, colaje de cuvinte sau imagini, fotografie, sculpturã, realizarea de materiale video, colorat etc. Terapeutul nu te va învãţa aspecte de naturã tehnicã în ceea ce priveşte arta, ci te va încuraja sã te exprimi liber şi spontan, aşa cum simţi. De cele mai multe ori, terapia prin artã este folositã ca o formã complementarã, alãturi de terapia cognitiv-comportamentalã.
La finalul şedinţei, în unele cazuri, terapeutul te încurajeazã sã discuţi despre cum te-ai simţit înainte, în timpul procesului de creaţie şi dupã. De asemenea, se pot discuta simbolurile şi semnificaţiile regãsite în arta creatã de tine, descoperind împreunã emoţiile şi stãrile pe care le-ai exprimat. În alte situaţii, şedinţa se încheie fãrã aceastã discutie, fiind suficientã exprimarea prin artã. Acest aspect este decis de cãtre terapeut, luând în considerare nevoile, starea pe care o ai şi posibilitãţile tale în acel moment.