terapie asistata de animaleCe este

Terapia asistatã de animale este o terapie complementarã, a cãrei beneficii psihologice, cognitive, fizice şi sociale au fost dovedite din punct de vedere ştiinţific. Deşi în România este un domeniu mai puţin cunoscut, acest tip de terapie se bucurã de o mare popularitate în ţãri precum SUA, Germania, Elveţia, Italia sau Austria.
Terapia asistatã de animale este o intervenţie orientatã spre un scop, în care un animal, care îndeplineşte anumite criterii, este o parte integratã a procesului terapeutic. Aceastã intervenţie este livratã de un specialist (psihoterapeut, kinetoterapeut , logoped, consilier psihologic etc.). Elementele cheie includ atingerea anumitor obiective clar definite şi mãsurarea progresului înregistrat de cãtre beneficiar. Intervenţiile asistate de animale pot fi direcţionate cãtre o singurã persoanã sau cãtre un grup de indivizi şi se adreseazã tuturor categoriilor de vârstã: copii, adulţi şi seniori.
Terapeuţii necuvântãtori folosiţi în terapia asistatã de animale îndeplinesc anumite criterii bine definite pentru a ocupa aceastã funcţie. În primul rând este necesar sã aibã o personalitate echilibratã, sociabilã şi sã îşi doreascã interacţiunea cu oamenii. În al doilea rând, ei trec printr-un program special de pregãtire, bazat pe obedienţã şi desensibilizare la diverşi stimuli. Dresajul animalelor de companie se realizeazã prin tehnici comportamentale pozitive (utilizarea recompenselor). Deşi cei mai populari terapeuţi sunt câinii şi caii, terapia asistatã de animale se realizeazã şi cu pisici, iepuri, delfini, alpaca, pãsãri, veveriţe etc.
Animalul de terapie are un rol motivator. Fie cã beneficiarul este un copil, un adult sau un senior, acesta este mult mai motivat sã îndeplineascã anumite exerciţii care contribuie la atingerea obiectivelor propuse în cadrul şedinţelor. Un alt beneficiu substanţial îl constituie facilitarea comunicãrii şi a exprimãrii emoţiilor negative. Beneficiarii se deschid mult mai uşor atunci când e prezent animalul de terapie. Interacţiunile cu terapeutul necunvântãtor cresc nivelul emoţiilor pozitive, induc o stare de relaxare şi scad nivelul stresului şi al anxietãţii. De asemenea, animalul de terapie oferã acceptare necondiţionatã, aspect deosebit de important pentru pacient.

Când ai nevoie

Îţi recomandãm terapia asistatã de animale dacã vrei sã apelezi la ajutor specializat pentru:
– Tulburãri din spectrul autist
– ADHD
– Sindrom Down
– Probleme locomotorii
– Intârzieri de limbaj
– Deficit de atenţie
– Tratarea depresiei
– Ideaţie suicidarã
– Gestionarea anxietãţii
– Depãşirea atacurilor de panicã
– Tratarea tulburãrii de stres posttraumatic (PTSD)
– Probleme de agresivitate
– Lipsã de încredere în propria persoanã
– Dificultãţi în gestionarea emoţiilor negative
– Lipsã de motivaţie
– Tulburãri psihiatrice
– Dificultãţi în gestionarea stresului
– Probleme de citire
– Comportament opoziţionist
– Dificultãţi în interacţiunea cu ceilalţi
– Dezvoltare cognitivã
– Depãşirea fobiilor (înclusiv frica de câini sau alte animale)
– Comportamente de autovãtãmare

Cu ce te poate ajuta

– Oferirea unui cadru de acceptare necondiţionatã
– Creşterea motivaţiei
– Terapia tulburãrilor din spectru autist
– Terapia pentru ADHD
– Dezvoltarea atenţiei şi a puterii de concentrare
– Creşterea stimei de sine
– Diminuarea nivelului de stres
– Diminuarea nivelului depresiei
– Stimularea conversaţiei
– Creşterea sentimentului de control
– Diminuarea anxietãţii
– Învãţãrea unor tehnici de relaxare
– Dezvoltarea emoţionalã şi cognitivã
– Depãşirea fobiilor (înclusiv frica de câini sau alte animale)
– Diminuarea nivelului anxietãţii sociale
– Gestionarea atacurilor de panicã
– Diminuarea simptomatologiei tulburãrii de stres posttraumatic (PTSD)
– Creşterea calitãţii vieţii
– Facilitarea interacţiunilor pozitive
– Dezvoltarea abilitãţilor de comunicare
– Creşterea activitãţilor de autoîngrijire
– Diminuarea nivelului de cortizol (hormonul stresului)
– Creşterea nivelului de oxitocinã
– Focus pe exterior, în detrimentul gândurilor intruzive

Cum se desfãşoarã

Terapia asistatã de animale nu este o categorie terapeuticã de sine stãtãtoare. Este un tip de intervenţie complementarã, care se realizeazã împreunã cu terapia standard (psihoterapie, kinetoterapie, logopedie etc.)
Şedinţele de terapie asistatã de animale se desfãşoarã similar cu cele de terapie standard, diferenţa constând în prezenţa terapeutului necuvântãtor, însoţit de conductorul acestuia. Tehnicile şi metodele utilizate se pliazã pe animalul de terapie, acesta fiind inclus în diverse jocuri, exerciţii şi discuţii, care duc la dezvoltarea abilitãţilor dorite şi la atingerea scopurilor propuse în cadrul şedinţelor. Specialistul uman stabileşte planul de intervenţie şi se concentreazã de bunãstarea beneficiarului. Focusul conductorului este pe terapeutul necuvântãtor, pentru a observa orice semn de obosealã sau stres. Astfel se asigurã o experienţã pozitivã, educativã şi productivã, atât pentru pacient, cât şi pentru animalul de terapie. Alegerea animalului de terapie se face în funcţie de simptomatologia beneficiarului şi de activitãţile desfãşurate în cadrul şedinţelor.

Ai întrebări? Contactează-ne cu încredere!

Call Now ButtonContactează-ne!